Web-baserede undervisningsværktøjer |
Introduktion
Multiple choice quizzer er et populært element i den aktive undervisning, som kan følge i kølvandet på at omstille et kursus fra traditionelle forelæsninger til brug af videolektioner. I indeværende quiz facilitet er der indbygget et pointregnskab, som føres på tværs af alle quizzer på kurset (dog bortset fra de såkaldte auditorie-quizzer). Quizzer er typisk hægtet op på en faglig video (som formidlet i VIMA), og tanken er at man tager en quiz, når man har set en faglig video. Quizzerne er programmeret til at blive synlige på et forud valgt tidspunkt (styret pr. lektion).
Herunder er er en video, der gennemgår quiz-systemet (overvej at se videoen i full screen mode).
Baggrund
Quizsystemet har været anvendt i Imperativ Programmering siden 2015, og det har også været brugt (i begrænset omfang) i Programmeringsparadigmer i efteråret 2018. Der var kun et svagt argument for lave et nyt quiz system, fordi der findes rigtig meget software som tilbyder quizzer. Blandt disse er for øvrigt Moodle. Jeg lavede mit eget system af to årsager. For det første ønskede jeg have fuld kontrol over det format, som quizzerne skal defineres i. For det andet ønskede jeg at realisere et element af (mild) konkurrence blandt quizdeltagerne, baseret på akkumulerede quiz point.
Funktionalitet
Det konstruerede system har følgende hovedfunktionaliteter:
Status
Quizsystemet blev omlagt til AAU single sign-on forud for efterårssemestret 2018. Sprogligt understøtter værktøjet både på dansk og engelsk. Systemet kan håndtere quizzer i flere kurser i det samme semester.
Erfaringer
Det er langt fra alle studerende der arbejder med quizzer, men der findes et segment blandt de studerende som er meget quiz-entusiastiske, og som er stærkt motiveret af point konkurrencen.
Det er en stor investering for underviseren at lave quizzer til et kursus. Jeg havde forudset dette inden jeg gik i gang, og derfor var det vigtigt for mig at jeg kan skrive quizzerne i et sprog, jeg finder egnet, og i en omgivelse, som jeg har fuld kontrol over.
Når først quizzerne er definerede og skedulerede kræver de ikke opmærksomhed fra underviseren. De lever altså deres egen stille liv, primært som et tilbud til studerende når de har set en faglig video.
Fremtid
Quizsystemet administreres programmatisk. Dette involverer en tabel med tidspunkter for synliggørelse af quizzer til en given lektion og en tabel af undervisere med særlige privilegier. Det store administrative bidrag er dog selve quiz definitionen, som sker i LAML ved brug af et XML-defineret quizsprog. Jeg vurderer det vil blive meget tungt at lave en web-grænseflade til definition (og vedligeholdelse) af quizzer.
Da der findes så mange mulige quizsystemer er det ikke oplagt at udbrede dette quizsystem til andre end mig selv. Men hvis quizsystemet skulle anvendes af andre, ville det være attraktivt at tilbyde definition af quizzer direkte i XML sproget (og ikke i LAML varianten af dette sprog).